VRIJWILLIGER IN DE SCHIJNWERPER – JOS VAN DEN HOVEN

VRIJWILLIGER IN DE SCHIJNWERPER – JOS VAN DEN HOVEN
26-03-2022 Anton Beerens

Een leuk initiatief bij v.v. Blauw-Wit ’81! Elk kwartaal interviewen we een vrijwilliger die binnen onze mooie vereniging actief is. We stellen vragen over verschillende onderwerpen zoals de positieve punten van onze vereniging en de taken die hij/zij uitvoert. Een vereniging is ten slotte nergens zonder haar vrijwilligers!

Dit kwartaal is JOS VAN DEN HOVEN onze ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’. Hieronder maak je kennis met deze enthousiaste en trouwe vrijwilliger!

Naam
Jos van den Hoven (81).

Woonplaats
Geboren en nog steeds getogen in De Moer.

Verliefd/verloofd/getrouwd/kinderen
Al 53 jaar getrouwd met Sjeanne; we hadden 3 kinderen.

Werk/opleiding
Na de middelbare school en militaire dienst ben ik in het basisonderwijs gaan werken. Eerst 1 jaar in Didam, daarna in Kaatsheuvel. Dit heb ik tot mijn pensioen in 2002 gedaan.

Hobby’s
Gevoetbald tot m’n 62ste, sportacademie moeten afbreken door een forse knieblessure, surfen, parapenten, tennissen en ik skeeler nog steeds.

Wat is jouw favoriete muziek?
Een lied van Guus Meeuwis “Brabant”, waarin wordt bezongen hoe ’t er in een dorp vroeger toeging en “Het Dorp” van Wim Sonneveld, die beide de sfeer in een dorp goed aangeven. Daarin herken ik me en voel ik me thuis. Ben ik in huis of in de garage, dan kan ik niet zonder muziek of wereldnieuws.

Waar kijk je graag naar op tv?
Op de eerste plaats naar het nieuws, meestal om 20:00 uur. Maar zeker ook naar series als van Tom Waes, die telkens een ander land bezoekt. Pas nog eerst Noord-Korea en even daarna Zuid-Korea. Heel interessant om de grote verschillen in levensstijl te zien.

Favoriete voetbalclub
Eigenlijk heb ik geen favoriet, maar Ajax en PSV schieten er wel boven uit. Dichtbij is en blijft dat natuurlijk mijn eigen club Blauw-Wit ’81, die ik vanaf het begin, zo rond 1955, mee heb mogen opbouwen.

Favoriete speler
Die zijn er zo veel. Waar ik zelf mee heb gespeeld, is dat toch zeker Marie Kroot en mijn eigen broer Kees van den Hoven, die beiden uitblonken door hun technische vaardigheid. Ook onze zowat eerste trainer Ad v.d. Ven mag hierbij niet ontbreken.

Wat is jouw vrijwilligerstaak bij Blauw-Wit?
Die is nu niet zo groot meer vanwege mijn gevorderde leeftijd en de huiselijke omstandigheden die me meer aan huis binden. Het is meer het promoten van de club. Zo belangrijk dat Blauw-Wit bestaat voor de jeugd in De Moer al vele jaren lang. Het is voor hen de enige ontmoetingsplek, naast ’t Maoske, om met elkaar om te gaan, opgenomen te worden in een warme omgeving en een constante club, samen met jongeren uit Dongen-Vaart, Dongen, Kaatsheuvel en Loon. En ben je bij Blauw-Wit, dan blijf je daar ook! Dat is wel mijn trotse ervaring.

Wanneer ben je vrijwilliger geworden?
Ja, dat is wel vanaf het begin toen ik al snel in het bestuur belandde.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Wil je iets aan je leefomgeving verbeteren, doe er dan zelf iets aan. Begin bij je zelf, dan krijg je al snel helpers die daarin willen meegaan en het grote nut van een fijne omgeving aan den lijve ervaren.

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt?
Nu maar even op maandagmorgen om samen met Ad Beerens en Bart Dilven de boel weer schoon op te leveren voor de komende week en wat controle houden op wat hersteld/gerepareerd moet worden.

Wat is er leuk aan jouw vrijwilligerstaak?
Je helpt daarmee een club van jongeren, jongens en meisjes, richtlijn te geven in het goed gebruiken van de sportaccommodatie en daarmee plezier te hebben in hun sport en hun onderlinge contacten.

Wat is er minder leuk aan?
Dit werk blijft maar komen en houdt nooit op.

Wat is het leukste/mooiste wat je (als vrijwilliger) bij Blauw-Wit hebt meegemaakt?
Ik stond eens, lang geleden, te kijken naar de training van de allerkleinsten. Een van hen werd door een andere speler de bal afgepakt en ’t kind rende naar zijn vader aan de kant, al huilend.
Hij was thuis het enige kind en niet gewend dat z’n bal werd afgepakt. Ja, wat nu? Het is later allemaal goed gekomen, maar voor mij was duidelijk hoe belangrijk het wel is om als kind in een sociale, vertrouwde omgeving te verkeren waar je wordt gestimuleerd en op weg geholpen!

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog geen vrijwilligerstaak uitvoeren?
Kom zelf voor de dag, help daarmee anderen en de club. Begin altijd in het klein en je merkt al gauw hoe stimulerend dit kan zijn voor jezelf en de anderen.

Wat vind jij de belangrijkste/positieve kenmerken van Blauw-Wit?
Mijn jarenlange ervaring is: Ben je lid van Blauw-Wit, dan blijf je dat ook. Dit vooral om de fijne sfeer en de juiste mentaliteit binnen de club.

Hoe ziet Blauw-Wit er volgens jou over 10 jaar uit?
Ik hoop dat we zo kunnen blijven doorgaan. Klein en fijn. Met inzet van heel wat krachten die de handen uit de mouwen steken als dat nodig is.

Heb je nog suggesties of verbeterpunten?
Blijf aandacht en waardering houden voor de vele eigen scheidsrechters die de wedstrijden moeten leiden.

Onze vorige ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’, Ad Beerens, heeft een vraag voor jou: “Beste Jos, wil jij mij meehelpen om het wandelvoetbal op te zetten bij Blauw-Wit?”
We gaan er aan beginnen, Ad!

Welke vrijwilliger verdient volgens jou een bloemetje en wordt de volgende ‘Vrijwilliger in de Schijnwerper’? En wat zou je diegene willen vragen?
Ik wil graag Nol Broeders voordragen. Nol is ook al heel lang vrijwilliger en scheidsrechter bij Blauw-Wit en ook betrokken bij het Moers Pinksterweekend. Mijn vraag: “Beste Nol, wat is jouw drijfveer om al zo lang vrijwilliger te zijn bij Blauw-Wit?”.

Beste Jos, bedankt voor het leuke en gezellige interview, maar bovenal ontzettend bedankt voor jouw inzet als vrijwilliger voor onze mooie vereniging!

Heb jij na het lezen van dit interview ook zin om als vrijwilliger iets te betekenen voor onze mooie club? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligers@blauwwit81.nl.